Friday, January 23, 2015

:: L@KSA LEM@K sI@M::

Allahumma solli'ala Saiyidina Muhammad...
Salam Jumaat Mubarakah Saiyiddul Ayyam...

Alhamdulillah, syukur diberi kesempatan dan ruang untuk bernafas dibumi Allah yang maha luas ini...dah dua hari demam selesema..sakit kepala+ sakit tekak..dah lama tak rasa kesakitan demam..Alhamdulillah, sakit ni adalah kafarah dosa..banyak dosa..huuuuuu...sampai ja kat kampung, terus demam..demam rindu dengan suasana kampung...damai n tenang sangat bila berada kat kampung..suka sangat duk kat kampung..demam-demam pun sempat jgk pagi tadi jalan sekitar bukit yang tersangat indah...ku gagahkan jua diri ini melangkah demi menikmati indahnya ciptaan ILAHI..Subhanallah..indahnya ciptaanMU.."Ku lihat hijau..sesejuk mata memandang, begitu jualah damainya hati ini...
tadaaaaa.......^_^



ok, selalunya dalam entry2x yang lepas suka sharing cerita, tapi hari ni nak bawak kelainan cikit..nak sharing resipi..chewaahhh!! hari ni nak sharing resipi orang demam..rasa tingtong sikit nak menulis ni..pening2x, harap faham la naaa resipi ni..demam2x makan laksa..memang bertambah demam la jawabnya..hehe..Alhamdulillah masih diberikan kekuatan utk gagah membuat laksa..
~Laksa Lemak Siam~ First Trial..sebelum ni tak pernah buat, tapi atas permintaan sepupu yang teringin sangat nak makan laksa lemak siam, so try ja buat..mentang2x la ana ni duduk kat sempadan thailand (Bukit Kayu Hitam), laksa lemak siam jugak yang dia nak makan..layan kan jer..hehe..resipi tgk kt En.google, tapi selebihnya hentam je..ikut instinct..^_^

~Laksa Lemak Siam~

Bahan-bahan

  • 1 paket laksa halus (rebus & toskan) 
  • 1kg Ikan temenung(versi utara)@ ikan kembung/ ikan sardin (kalau buh ikan banyak.lagi sedap)
  • Santan ( tadi beli RM 2 ringgit..so agak-agak la na ..ikut instinct)
  • 3-4 helai daun limau purut (potong jangan halus sangat ya..)
  • 2 biji bawang besar
  • 5 biji cili padi
* bahan2x dibawah ni men agak-agak ja nak buh banyak mana..slalu klu masak ikut instinct..sooooo.blasah ja..yang penting rasanya sesedap rasa..sesuka hati..hehe
  • cili kering 
  • kunyit hidup 
  • lengkuas
  • serai
  • halia
  • bunga kantan
  • daun kesom..(kalau org utara panggil daun kesom, klu orang luaq xtau panggil apa..) cuma nak bagi wangi ja daun ni...senang crita daun orang buh dalam laksa..hehe
*untuk ulam-ulaman nya pula

  • kacang panjang=potong nipis
  • taugeh
  • Timun
  • asam limau
*untuk sambal pula.... ni pun resipi hentam jgk..yang penting jadi..hehe
  • cili kering sesuka hati
  • belacan
  • garam
  • gula cikit
Cara membuatnya:

mula-mula kita blend isi ikan..lepas tu blend tulang ikan..tulang ikan ni kena tapis ya..kalau tak tapis abis la tercekik tulang ikan org yang makan nanti..pastu masukkan bahan yang diblend ke dalam periuk..blend lengkuas+ halia+Serai+ kunyit..blend cili kering..masukkan juga dalam periuk tadi..masukkan air..ok letakkan atas api, biar mendidih.. lepas tu masukkan santan, garam, hilal ( hilal ni perasa tambahan ganti ajinamoto..setiap kali masak memang tak suka letak ajinomoto..sebab tak elok untuk kesihatan)..masukkan asam keping ikut sesedap rasa...klu nk masam, masukkan dlm 3-4 keping...masukkan daun kesom +daun limau purut+ bunga kantan... Masak dengan api sederhana hingga mendidih. jangn lupa lepas masukkan santan kena slalu kacau kuah tadi.. bila agak2 kuah dah agak pekat seperti yang kita nak, bolehlah tutup api. Makanlah dengan ulam-ulam tadi...Senangkan cara nak buat....so u must try it!!!!
bukan pandai sangat masak memasak ni..tapi suka memasak..hehe...kalau setakat nak makan2x utk family,insyAllah lulus dah..kuikui..
Tadaaaaaaaaa...dah siap utk dimakan....





* tiba-tiba dalam pic ada bawang.+ada daun pucuk jaggus,....dalam resipi tadi xdak kan..sebenarnya tadi terlupa nak beli taugeh dan kacang panjang..soooo apa yang ada kat rumah, kita masukkan ja
..hehe..ni namanya resipi hentaman..hentam aja sesuka hati dan sesedap rasa..

*sedikit tips..insyAllah kalau kita nak masakan kita tu rasa sedap dan enak untuk dimakan, jangan lupa masukkan perasa tambahan seperti zikir dan berselawat..sambil masak sambil dapat pahala..masak dengan kasih sayang tau..!! insyAllah kita akan rasa satu kepuasan bilaman orang lain memakannya..ehem3x!! untuk wanita-wanita solehah diluar sana...xpecially yang dah kawin..nanti, bila nak masak untuk suami, jangan lupa ya masukkan perasa tambahan ni..hehe..insyAllah bahagia rumah tangga..mawaddah warahmah ...^_^

ok, setakat ni saja perkongsian pada kali ini..memandangkan diri dah pening2x, tingtong, mata berair sebab panas dalam badan, demam si katak ijau..hehe..ana undur diri dulu ya...moga bermanfaat..wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment